Singel Hop IPA. Javel og Dægårten

Oppskriften vi har brukt på våre to singelhop Ipa`er. Forskjellen  på dem er gjæren. Javel er gjæret med 1308 London Ale III og Dægårten med VLP001 California Ale. Humlen er Cascade. Grunnen til at vi har valgt og dele en batch i to og bruke forskjellig gjær er for å finne ut hvor mye forskjel i smak det gir på et ellers likt øl. Og bare så det er sagt, navnene er lokale dialekt utrykk. Hører du en Mandalitt si dægårten,  da e han så sinna at det er lige før han si i fra……. noe som aldri kommer til og skje. Javel er universalutrykk og kan brukes i en hvilken somhelst sammenheng og som oftest alene.

Single Hop IPA
OG: 1.063-67
FG: 1.010-11
IBU: 34
Alkohol: 6,7-7%
EBC: 15
ME1: 85%
Volum: 25 liter
Malt:
6,1 kgMaris Otter Pale Malt
300gMunich Mørk, 25 EBC
200gPale Crystal Malt, 70EBC
100g Crystal Malt, 120 EBC
Totalt: 6.6kg
Humle:
Cascade
52g 60min
60g 15min
60g 2min
75g Tørrhumling
Totalt 247g
Gjær:
WLP011 og
1308 London Ale III
1: Mesking:
Du kan meske på flere måter. Det enkleste
er en enstegs infusjonsmesk:
65°C i 60 min, 78°C i 5 min.
Start med 25 liter vann på 67°C, når man
tilsetter malten vil temperaturen synke til ca. 65°C.
Målet er et kokevolum på ca. 28liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca.10liter vann på 79°C.
2: Koking:
90 minutter. Eller den tiden det tar å treffe
riktig OG. Juster i så fall koketiden før du
tilsetter humle.
3: Gjæring:
14 dager på 18-21°C
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett
temperatur. Husk at gjæren lager ølet!
Til dette ølet trenger du ca. 300 mrd.gjærceller
4: Flasking:

Bruk6 gram sukker per liter ferdig øl. Det blir spist oppav gjæren i flasken og CO2 blir dannet naturlig. Det er viktig å bruke passe mengde sukker.

Flaskelagring:
Først to uker i
romtemperatur for karbonering, deretter kaldt i
to til tre uker.
Vi anbefalerGjærnæring,
de siste 15 minuttene av
koketiden. For å gi gjæren bedre vekstvilkår.
Klarningsmiddel,de siste 15 minuttene av
koketiden. Gir klarere øl ved å bidra til
utfelling av proteiner.
Rehydrering av tørrgjær.
I en sanitærbeholder tilsettes 1 dl vann
på ca. 30-35°C per pakke tørrgjær.
La det trekke i 20 min, deretter røres det inn og er klart til bruk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s