Fatvaskeautomat, eller som de sier i Junaiten Keg Washer.

Etter hvert som en har brygget noen brygg og flaskevasking ikke er så gøy lenger, tar en steget videre til fat. Men for de om en trenger færre fat en flasker er det ikke morsomt å vaske fat heller. Da begynner en jo å gruble litt og det må da gå ann og finne på noe med motor av noe slag som kan gjøre dette mye morsommere.

Det hele begynte med en gammel gjærdunk og en dykkpumpe for hagedammer fra Biltema.              2015-06-06 14.03.50

Måler er at jeg skal kunne koble på et corneliusfat og spyle inn igjennom ventilene, samtidig som hele fatet skal spyles innvendig. Skal også kunne spyle fat med G-kobling. Måtte da lage en Kina bestilling for rørdeler. Eller det passet bra med en Kina ordre da Lars Inge i bryggeriet skal bygge seg kegerator med tappetårn i bua si og trenger masse deler. Da er det enkelt å ta med de andre tingene jeg trengte pluss litt til som er kjekt å ha…….

Her er delene til å feste på toppen av pumpa.2015-06-06 13.22.57

Tanken er at ut fra koblingene på siden skal det kobles på slanger med cornelius ventil koblinger. Er litt usikker på om det er nødvendig med kraner her, men det skader i hvertfall ikke.På toppen kommer det et 20mm rør som skal gå opp i fatene for å skylle dem invendig. Røret skal ende i en sprayball.

Ferdig monterte rørdeler.

2015-06-06 13.39.59

Her er den montert på pumpa sammen med slanger og cornelius koblinger.

2015-06-06 14.06.22

For å få vannet/ StarSan/ PBV blandingen tilbake i bøtta og å ha noe å sette fatet på må det borres hull i lokket. Jeg bruker så en rør overgang fra 100mm til 140mm i gummi som jeg setter ned i hullet. Denne gir fatene god støtte samtidig som den øvre diameteren dekker hele åpningen på corneliusfatet og ledre vannet pent tilbake i bøtta.

2015-06-06 13.55.43

Sånn ser det ut ferdig montert.

2015-06-06 14.03.19

Her har jeg også laget hull i lokket så jeg kan dra opp slangene til ventilene ved behov.

2015-06-06 14.07.46

For å lette montering og demontering har jeg skåret ut hakk i lokket så det er enkelt å ta alt fra hverandre.

2015-06-06 17.39.06

Det blir på denne måten også plass til å lure ledningen til pumpa ut igjennom hullet til den ene koblingen.

Nå mangler røret som skal opp i fatet, dette er ikke montert da jeg venter på en sprayball som skal monteres på toppen. Trenger å vite hvor mye plass den tar før jeg kutter lengden på stigrøret. Jeg har også tenkt at jeg ikke skal bruke mye krefter når jeg skrur dette røret på krysskoblingen på pumpa. Dette for at jeg lett skal kunne skru dette av med fingrene og putte dette ned i bøtta for lagring. Skal også montere på en fotbryter på ledningen så det er enkelt å skru av og på pumpa for å bytte fat.

Sånn ser det hele ut med et 12liters corneliusfat på toppen.2015-06-06 17.32.34

Til nå har jeg ikke brukt verken sølvteip eller strips. Det er jo i utgangspunktet obligatorisk i de fleste DIY prosjekter, så jeg får se om jeg ikke kan bruke litt sølvteip for å tette hullet etter gjærlåsen. eller det kan være et greit dreneringshull for søl. Vi får se.

Da jeg mangler de siste delene kommer jeg tilbake med oppdatering og en liten videosnutt når alt er ferdig og i actoin.

-CA-

5 tanker om “Fatvaskeautomat, eller som de sier i Junaiten Keg Washer.

 1. Veldig god ide. Prøver meg på det samme da jeg allerede har bøtte og pumpe fra før av. Lurer bare på hvor dere har fått tak i gummimuffa?

  Liker

  • Heisan Kaj Ove. Hva tenker du på oppdatering? Den har fungert ypperlig igjennom flere år nå. Det mest negative med den er at den tar litt plass å stu bort. Kobler en på slangene til gass og øl ut får en samtidig vasket disse også. Har som oppgradering montert en forbryter på ledningen til pumpen. Var tungvindt å dra ut og inn kontakten mellom hvert bytte av fat. Tror ikke jeg har noen filmsnutter liggende dessverre.

   Liker

   • Hei,
    Tusen takk for kjapt svar👍🏻
    Ok. Har akkurat funnet siden deres og ser mye bra og intr rundt slik dere gjør det😊
    Så fant jeg denne «fatvasker’n» da og ser nå at innlegget var ei stund siden🙈🙈
    Men er på vei for å kjøpe inn deler og det som du kommer med her ang bryter er noe jeg tar med meg 👍🏻

    Ellers tusen takk for alt dere vil dele med oss andre. Stå på👏🏻👏🏻🤩🍻🍻

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s