Hjemmelaget Kandissirup

Da skal vi prøve oss på å brygge en Belgisk trapist variant, og da trenger vi kandissirup. Det kan kjøpes, men det kan også lages selv. Vi gjør det siste. Kan egentlig ikke forstå at det skal være så vanskelig, men begynner du først å Google, har du lesestoff i ukesvis om kjemiske prosesser, gjærnæring og allslags diagrammer, invertering, kalsiumhydroksyd, diammonium fosfat, ammoniakk og ikke minst Maillard-reaksjonen. Og ikke minst en hel haug med spekulasjoner om hva våre venner munkene bruker i sin sirup. Om det er daddel sirup eller noe annet eksotisk. Vi endte opp med 4 ingredienser som de fleste har hjemme på kjøkkenet fra før. Litt av et laboratorie dette kjøkkenet. Vi er ikke så glade i å klone noe andre har gjort før, liker bedre å se hva andre har gjort, høre hvordan det er gått og så lage vårt eget. Det gjør vi her også…..

 Her er oppskriften på vår kandissirup

  1. 0,7L vann
  2. 1kg sukker
  3. 1 gram sitronsyre
  4. 15 gram hornsalt

Kok dette i 10-15 min. Tilsett så hornsaltet, men vær forsiktig, det bruser og lukter vondt. Dette skal nå småkoke til tempen i sukkerlaken kommer opp til 143C. Det er på veien hit kjemien skjer. Jeg forstår det ikke men registrerer at det virker. Når tempen når 143C tilsetter du en god dl vann og varmer opp til 119C. Du er nå ferdig. Tømm over i et oppvarmet glass. Jeg brukte mye lenger tid på å få opp tempen i sukkerlaken en jeg har lest om på nett. Etter tilsetning av hjortetakksalt tok det ca 45min. Ønsker du enda mørkere sirup og mere smak kan du varme opp en gang til, til 143c når du når temperaturen har du i en ny dl vann og varmer opp til 119C. Tømm over i et oppvarmet glass. Du er nå klar med egen sirup.

 Det smakte «INN I HAMPEN GODT».

Vil tippe at å lage denne siruppen med å koke «te» på vårens friske granskudd, sil av og tilsett sukker for å ta den videre til kandisirup måtte vert spennende i en norsk variant av et trapist øl gjæret med feks kveik fra Hornindal. Må prøves senere.

2 tanker om “Hjemmelaget Kandissirup

    • Nja det er litt vanskelig å si da jeg har lager den ca en uke før jeg har brukt den selv. Men oppbevart tørt og kjølig regner jeg med den kan holde seg i måneds vis. Kanskje kan du da få litt krystalisering av sukkeret men dette løser seg uansett opp i ølet.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s