Bière de Garde

Planen er at dette skal være Hampen Haandbryggeri sit Påskeøl.2015-02-11 17.04.35

Vi har begynt oppstarten til ny bryggehelg. Denne gangen skal vi brygge en Bière de Garde. Nærmeste slektning til en BdG er Saion. Saison er BdG sin Belgiske sø2015-02-11 16.53.03ster. BdG kommer, så vidt vi har forstått, fra den franske landsbygda mot Belgia. BdG er ofte laget uten hvete i motsetning til en Saision. Men som alltid er det ingen regel uten unntak. Vår BdG er inspirert av Andrimne Bière de Garde av Gahr-Smith Gahrsen på 7Fjell bryggeri Vår oppskrift på BdG finner du her. BdG er i utgangspunktet en fransk øltype, og franske bryggerier bruker stort sett lagergjær eller relativt nøytral ale gjær, og lave gjæringstemperaturer til disse ølene. Det gjør at de moderne versjonene av ølet jevnt over er maltpregede øl uten belgisk gjærpreg. De er ikke særlig like saison, selv om de historisk sett har vært gårdsbrygg.

En del nyere tolkninger bruker belgisk gjær, men det er ikke spesielt i tråd med den vanlige franske  tolkningen av ølet. Siden vi ikke fikk tak i  annet en WLP029 blir den laget med en Tysk relativ nøytral alegjær. Har i dag startet oppkjøringen med å lage en gjærstarter.

2015-02-12 14.15.30

Vi har i det siste handlet litt forskjellig fra  Kina og denne gangen skal vi teste en «akvarie pumpe med luftfilter og 0,2 micron brusestein». Denne skal  få henge over kanten på erlenmeyer kolben til starteren er ferdig gjæret. Siden vi har magnetrøreren stående  i  et kaldt rom har vi valgt en magnetrører med varmeelement og temperaturstyring. Det er for oss veldig praktisk og har fungert veldig bra.

Må legge til 2015-02-12 21.26.12at vi aldri har hatt så mye aktivitet i starteren noen gang, som når vi nå har tilført luft gjennom brusestein i vørteren, mens den sto på røreren. Om vi får bedre utbytte av gjær er det vel bare vår herre som vet. Men makan til bobling.

Dette er det første brygget vi har gjort som er hjemmelaget helt fra bunnen av. Kornet ble kjøpt på hjemmebrygger dagen på Nøgne Ø. Vi måtte riktignok supplere med litt spesial korn. Vi fikk testa den nye maltmølla vår også. Mølla har tre ruller, og ligner veldig på en som er tilsalgs, til en helt annen pris, i vår lokale bryggebutikk. Denne kommer fra vår kontakt i Kina. Helt uerfarne som vi er, er vi superimponert over hvor raskt det gikk å få has på kornet til BdGèn vår. Redd for støv var vi også, og plaserte oss i garasjen. Det var vel ikke helt nødvendig.

Bryggedagen begynte tidlig denne gangen, og kl 08.00 var vi klare. Da er det godt vi har kaffen klar.  Bryggedagen går egentlig som forventet og pla2015-02-13 14.02.02nlagt. Vi starter innmesk på 55C i 15 min, øker til 66C i 45min. Utmesk på 77C i 5 min. Jod test viser da at jobben var gjort. Vi har sirkulert med pumpe hele tiden. Pumpa som var ny ved forige brygg går igjen som ei kule. Det er ikke noe problem med tetting, som var et problem med den gamle Beer Brew pumpa. Den fungerte vel egentlig aldri etter hensikten, selv med filter. Her er det helt unødvendig og tenke på filter en gang.

Vi fikk vørteren over i gjæringsbøtta, og skylte med ca 20L vann. Vi fikk tømt og rengjort kjelen for mesk. Vi målte vørteren til 1.065, og tenker at dette må bli bra. OG skal være ca 1.075 når vi er ferdig. Vi skal jo tilsette 800g sukker etter hvert. Vørteren er tilbake i gryta, og vi venter på oppkok……………og det er noe av det som ikke er bra med BB602015-02-13 10.53.57`n det tar tid………. Ingen tvil om at vi må finne på noe her.
BdGèn skal koke i 90min og all humla skal oppi ved 60min igjen. Dette er uvanig for oss humlehoder som nesten ikke kan få nokk humle. Vi bruker 88g Styrian Golding.

Under veis, mens vi venter på oppkok, og mens det koker får vi flasket 50L Pale Ale. Vi får også oppdatert regnearket vi bruker som brygge bok, til blant annet å vise effektiviteten i bryggene våre…… Det skal det bli spennende frammover å følge med på. Vi får jo da noen svar på hvor vi evt har mere og hente.

Når vi nærmer oss slutten gjør vi klar motstrømskjøler og de tilsetninger vi har i, før vi skal til med kjøling. Vi tilsetter protafloc, gjærnæring, servomyces ved 15 min igjen. Vi starter også pumpa og pumper varm vørter igjennom motstrømskjøleren for å desinfisere denne.  Vi tilsetter også brewer clarex rett i gjærkarene, i utgangspunktet gjør vi dette for å unngå kulldetåke, men viktigst er at øllet blir glutenfritt. Vi har noen rundt oss som ikke tåler gluten, og det er hyggelig og kunne servere også dem godt øl.

Da er det bare kjølingen og oxygenering igjen. Vi tillsetter en liter ren oxygen rett i gjærkaret sammen med gjæren.  OG endte på 1078 som vi er serdeles godt fornøyd med. Gjæring på 20C i ca 14 dager. Vi venter i spenning og planlegger flasking av Stout i løpet av helga.

RDWHAHB

(Relax, Don`t Worry, Have A Home Breew)

-CA-

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s